07.02.2022

Kuke Hack -vinkkisarja osa 5 - Tehosta viestintääsi ja tuo tuotteesi paremmin esille videoiden avulla

Liikkuva kuva on tätä päivää, ja varsinkin sosiaalisessa mediassa sen käyttö on yleistä. Jopa lyhyetkin videopätkät tuovat tuotteesi paremmin esille ja tehostavat viestiäsi asiakkaille. Kuvaat sitten kännykälläsi päivitystä someen tai kameralla videota kotisivuillesi tai vaikka Youtube-kanavallesi, tässä on muutama vinkki, mitä kannattaa ottaa huomioon laadukkaan videon toteutuksessa.

Suunnittele     

Ennen kuvausta kannattaa hieman jo suunnitella, mitä ja missä kuvataan, mistä kuvakulmasta ja missä kaikkialla video on tarkoitus julkaista. Videon julkaisukanava vaikuttaa paitsi videon sisältöön myös siihen, miten päin video kannattaa kuvata. Esimerkiksi Instagramissa ja TikTokissa toimivat pystyvideot, kun taas Youtubessa ja Facebookissa käytetään vaakavideoita.

Pidemmissä videoissa ammattilaiset tekevät kuvakäsikirjoituksen, jonka mukaan tuotannossa sen jälkeen edetään. Tämä saattaa joskus olla tarpeen myös lyhyemmissä pätkissä. Vähintään tulisi kuitenkin pohtia mitä henkilöitä, tilanteita tai työvaiheita kuvataan. Saman tilanteen voi kuvata läheltä ja kaukaa sekä eri puolilta kuvauskohdetta. Videon tuotannossa kannattaa muistaa tarinallisuus, videon tyyli sekä asioiden kronologinen järjestys. Huomioi joka kohdassa videosi kohderyhmä!     

Valaistus

Kuvauspaikka kannattaa valita niin, että tarjolla on riittävästi valoa joko luonnonvalon tai valaistuksen kautta. Kannattaa välttää suoraa auringonvaloa sekä kuvattavan kohteen takaa tulevaa valoa, jotta kuvattavasta ei tule liian vaalea tai tumma. Mikäli kuvaat henkilöä, tulisi vähintään hänen kasvoilleen tulla riittävästi valoa. Samalla tulisi kuitenkin välttää jyrkkiä varjoja. Valaistus kannattaa aina tarkastaa videolta jo kuvaustilanteessa. 

Tausta

Huomioi myös, mitä kaikkea kuvattavan kohteen taustalla näkyy. Siivoa sotkut pois, jotta ne eivät vie katsojan huomiota pois itse asiasta. Myös valkoinen tausta saattaa joskus vaikuttaa tylsältä. Mitä ikinä päätätkin taustan osalta, varmista kuitenkin se, että itse pääasia eli kuvauksen kohde erottuu taustasta.

Jalusta

Käytä jalustaa aina kun mahdollista. Jalustan puuttuessa voi apuna käyttää esimerkiksi kirjoja tai muita kameraa hyvin tukevia esineitä. Jalustalla kuvaaminen vähentää kuvan tärinää ja videota on silloin miellyttävämpi katsoa. Säädä jalusta niin, että horisontti on mahdollisimman suorassa, ja että kuvauskorkeus on vähintään kuvattavan kohteen kanssa samalla tasolla tai hieman ylempänä. Mikäli kuvauskulma on reilusti kuvattavan kohteen ylä- tai alapuolella, vääristää se helposti mittasuhteita.

Äänenlaatu

Videon äänenlaatu kannattaa tarkistaa heti kuvauksen aikana. Liika taustahäly hankaloittaa puheen kuulemista ja vie huomion pois videon aiheesta. Hakeudu siis rauhalliseen ja hiljaiseen tilaan. Ulkona kuvattaessa puolestaan tuulen huminasta voi tulla ikävä yllätys videoon. Mikäli mahdollista, käytä ulkoista mikrofonia kameran tai älypyhelimen mikrofonien sijaan.

Rajaus

Kuvaa rajatessasi päätät siitä, mitä kuvassa näkyy ja mitä siinä ei näy. Näkyykö kuvattava kohde kuvassa kokonaan vai osittain, kuinka paljon taustaa näkyy jne. Mikäli videossasi näkyy ihmisiä, on hyvä jättää hieman enemmän tilaa siihen suuntaan, johon henkilö katsoo. Eli jos haastateltava suuntaa katseensa ruudun oikeaan reunaan, olisi hänen hyvä istua tai seisoa hieman enemmän ruudun vasemmassa reunassa. Pään päälle ei saisi jättää liian suurta tilaa eikä kuvaa saisi rajata poikki nivelien kohdalta. Kuvan tulisi olla tarkennettuna silmiin.

Esiintymisvinkit

Esiintyessäsi puhu selkeästi ja kiinnitä huomiota puhenopeuteen. Puhenopeus kiihtyy helposti kameran edessä. Puheenvuoroja kannattaa harjoitella jo etukäteen, jotta saat tekstistä ja puheesta luontevan. Hyvä ryhti kannattaa muistaa, koska viestit katsojalle myös eleillä ja kehonkielellä. Jos et ole tyytyväinen ensimmäiseen ottoon, voit aina kuvata kohtauksen uudestaan.

Kuvituskuva

Kuvaa aina myös kuvituskuvaa eli kuvamateriaalia, joka täydentää videon aiheena olevaa asiaa     ja vie omalta osaltaan tarinaa eteenpäin. Kuvituskuvien avulla voidaan luoda tunnelmaa ja avata yksityiskohtia. Kuvituskuvissa voidaan esimerkiksi esitellä työvaiheita tai yrityksen tiloja. Kuvituskuvaa kannattaa kuvata runsaasti, jotta on mistä valita. Muista kuitenkin, että joudut käyttämään kaiken tämän     materiaalin myöhemmin läpi. Tästä syystä on hyvä jo kuvausvaiheessa miettiä minkälaiset otokset palvelevat kokonaisuutta ja mitkä eivät.

Videoita voi tehdä hyvinkin erilaisia ja erityylisiä. Varsinkin someen pystyt luomaan videoita hyvinkin pienellä suunnittelulla ja kalustolla. Kokeile siis rohkeasti. Näillä vinkeillä pääset varmasti alkuun.
Mikäli sinua kiinnostaa laajempi yrityksesi ja tuotteidesi esittely videoiden muodossa, ota yhteyttä ja lähdetään suunnittelemaan sinulle sopiva video. Kuken videotuotannosta vastaa videokuvaaja ja käsikirjoittaja Mikko Koskinen.

 

Tutustu Kuken videopalveluun!
 

Kiinnostuitko?

Jätä yhteydenottopyyntö

Tilaa uutiskirje